Un CV bine scris vă oferă un avantaj semnificativ în căutarea unui loc de muncă. Am defalcat pașii pentru perfecționarea CV-ului dvs., astfel încât să puteți scrie un CV profesional, eficient și impresionant, ușor și rapid.

Scrierea CV-ului - 7 pași importanți:

 1. Principii majore
 2. Unde să creați un CV
 3. Aspecte generale și șabloane de design
 4. Structura CV-ului
 5. Conținut
  1. Detalii personale
  2. Introducere
  3. Experiență profesională
  4. Expertiză
  5. Educație
  6. Referințe
 6. Recrutori și sisteme de recrutare
 7. C.V. pentru poziții de relocare

 

Principii majore

Mulți candidați trimit CV-uri la o varietate de posturi, dar nu primesc un răspuns, în timp ce alții primesc un răspuns de fiecare dată când aplică – deci de ce se întâmplă acest lucru? Uneori poate fi rezultatul unei rețele bine conectate, alteori poate fi doar noroc pur. Indiferent de motiv, un CV solid va face o impresie pozitivă asupra managerilor de angajare și a recrutorilor și vă va diferenția de ceilalți candidați.

Un CV este un instrument de auto-marketing care este esențial în orice căutare de locuri de muncă. Nu numai că vă pune în evidență abilitățile și realizările, dar, de asemenea, cu ajutorul unui model și a unei îndrumări adecvate, vă poate ajuta să vă evidențiați față de ceilalți candidați și să treceți de prima etapă de selecție. Cercetările arată că pe piața muncii, majoritatea CV-urilor nu trec de etapa inițială de selecție.

Agențiile de recrutare primesc zilnic sute de CV-uri pentru fiecare poziție vacantă, iar acest număr a crescut în urma pandemiei de Covid-19. Aceste CV-uri sunt supuse unei verificări inițiale din partea agenției, iar apoi sunt transmise recrutorilor interni pentru a fi filtrate pentru posturile interne. Cu toate acestea, procesul de screening nu se termină aici. Recrutorii folosesc metode de selecție suplimentare, cum ar fi interviurile și testele de evaluare, pentru a se asigura că găsesc persoana potrivită pentru posturile vacante. Având în vedere acest proces îndelungat și cantitatea mare de CV-uri primite pentru fiecare rol, recrutorii cu experiență au nevoie de doar 5-10 secunde pentru a filtra un CV. Dacă un CV nu este impresionant și profesional, probabilitatea ca CV-ul să treacă de etapa inițială de selectare este redusă.

Pentru a vă asigura că CV-ul dvs. iese în evidență și trece de etapa inițială de selectare, am prezentat cele trei părți majore dintr-un CV - aspect, structură și conținut - și le vom discuta în detaliu.

 


Unde să creați CV-ul?

Primul pas pentru a obține următoarea oportunitate de carieră este crearea unui CV - dar unde ar trebui să îl creați?  Nu este recomandat să trimiteți un CV într-un format Word, text sau imagine, deoarece pare neprofesional și poate duce, de asemenea, la:

 • Probleme în recepționarea formatului CV-ului de către sistemele de recrutare ale agențiilor de recrutare.
 • Agențiile de recrutare pot edita fișierul fără știrea dvs.
 • Fișierul poate fi vizualizat diferit pe un telefon, tabletă sau computer.
 • Astfel de formate stochează informații personale, inclusiv numele ultimei persoane care a salvat fișierul, data și ora creării și locația fișierului. Aceste detalii sunt inutile și fac ca fișierul să pară neprofesional.

Deci, ce ar trebui să faceți?

Ar trebui să trimiteți CV-ul în format PDF. Acesta este și formatul pe care îl folosim în platforma noastră, din mai multe motive:

 • Designul este final și arată la fel în orice sistem.
 • Există modele profesionale care vă economisesc timp prețios.
 • Fișierul nu poate fi editat.
 • Nu sunt stocate informații personale în proprietățile fișierului.

Aspect general și șabloane de design

Un CV trebuie să fie îngrijit, corect din punct de vedere gramatical, clar și concis. Scrierea neglijentă va lăsa o impresie negativă recrutorului, deoarece acesta poate crede că nu sunteți suficient de profesionist și, prin urmare, vă va reduce șansele de a continua în următoarea etapă a procesului de recrutare.

Este important să investiți în formatul CV-ului dvs., deoarece un format profesional va crește foarte mult interesul recrutorilor pentru CV-ul dvs. Deși un CV impresionant nu vă face să intrați în mod automat pe ușă, acesta vă oferă un avantaj competitiv care vă va diferenția de candidații concurenți.

Vestea bună este că nu trebuie să aveți abilități fanteziste de design grafic pentru a obține CV-ul impresionant pe care îl căutați. Cu ajutorul platformei noastre, puteți alege cu ușurință din mai multe șabloane care au fost concepute de experți în recrutare pentru a vă evidenția cele mai bune abilități. Aceste modele sunt disponibile pe site-ul nostru, astfel încât să vă puteți concentra timpul și energia pe căutarea unui loc de muncă.

 

Structura CV-ului

Acum, să discutăm cum ar trebui structurat CV-ul dvs. Acesta este un element important pentru crearea CV-ului dvs., deoarece va ajuta recrutorii să ajungă direct la detaliile care contează. Mai exact, o ordine logică va oferi recrutorilor o imagine exactă a diferitelor etape ale carierei dvs., indiferent de conținutul din acest moment.

Cea mai comună structură la nivel mondial, care este fundamentul platformei noastre de scriere a CV-urilor, este de a vă enumera detaliile personale, introducerea, experiența de lucru, cursurile, educația, hobby-urile și referințele.

Ar trebui să vă scrieți CV-ul în ordinea cronologică inversă - Fiecare categorie ar trebui să înceapă cu cea mai relevantă experiență (loc de muncă, diplome, cursuri), în timp ce primul loc de muncă, diplome sau cursuri ar trebui să apară ultimele. Această ordine este deosebit de utilă, deoarece prezintă cele mai relevante aptitudini ale dvs. încă de la început, permițându-le astfel recrutorilor să își folosească cele 5-10 secunde de selecție în mod util. Îi va ajuta să înțeleagă experiența dvs. fără a fi nevoie să treacă prin alte roluri care ar putea să nu fie relevante pentru poziția pentru care candidați.

Această structură este incredibil de dinamică și puteți face unele modificări pe care le considerați potrivite. De exemplu, dacă sunteți un absolvent recent de facultate fără experiență profesională și principala abilitate pe care o dețineți este specializarea pe care ați finalizat-o cu succes, vă recomandăm să mutați secțiunea Educație sub introducere și înainte de experiența dvs. de lucru (dacă există).

 

Conținut

Conținutul CV-ului dvs. îi ajută pe recrutori să decidă dacă sunteți sau nu potrivit pentru funcție. Iată câteva dintre elementele fundamentale care ar trebui să fie incluse, urmate de câteva elemente „de dorit”.

Părți obligatorii:

 • Informații personale (număr de telefon, e-mail etc.)
 • Introducere (nu este necesar, dar recomandat)
 • Experiență
 • Abilități
 • Educație

Părți opționale:

 • Detalii personale suplimentare
 • Muncă de voluntariat
 • Certificate de excelență și participare la cercetare
 • Hobby-uri

Un CV nu ar trebui să includă toate funcțiile pe care le-ați ocupat de la începutul carierei, dar ar trebui să stârnească interesul recrutorilor și să-i ajute să înțeleagă experiența dvs. În cadrul unui interviu (telefonic sau frontal), veți putea să detaliați experiența dumneavoastră despre care s-a vorbit pe scurt în CV.

Un sfat util este să creați mai multe versiuni ale CV-ului dvs. pentru a-l adapta la cerințele fiecărui rol pentru care candidați. Trebuie să vă asigurați că nu trimiteți un CV generic pentru roluri care diferă în ceea ce privește sfera lor de responsabilitate, ci să evidențiați conținutul relevant pentru fiecare rol. De exemplu, este posibil să fiți candidatul potrivit pentru funcția de „manager de vânzări”, precum și „reprezentant de vânzări”, dar ar trebui să prezentați  un set de instrumente diferit pentru fiecare poziție.

Un alt sfat pentru a consolida conținutul CV - ului dvs. este să eliminați complet pronumele - nu trebuie să utilizați 'eu', 'el' sau 'ea', deoarece utilizarea acestuia este implicită. La urma urmei, scrieți un CV despre abilitățile  și experiența dvs..

Detalii personale și de contact

Se recomandă includerea datelor de contact și a datelor personale care sunt relevante fie pentru țara în care se află, fie pentru poziția pentru care candidați. Există practici diferite în fiecare țară (un CV cu sau fără fotografie, inclusiv prefixul țării etc.).). Anumite posturi necesită să specificați tipul de permis de conducere pe care îl dețineți, în timp ce alte locuri pot găsi aceste informații irelevante.

Pentru majoritatea posturilor, următoarele detalii sunt obligatorii: numele complet, numărul de telefon și e-mailul. Puteți include, de asemenea, un oraș sau o țară, cetățenia străină și anul nașterii, dar aceste informații sunt opționale și ar trebui să le adăugați dacă credeți că vă pot crește șansele de a fi luat în considerare pentru funcție.

 

Rezumat

Pe baza recenziilor a numeroase CV-uri, un rezumat al CV-ului este benefic pentru impresia generală asupra recrutorilor. Deoarece recrutorii trec prin multe CV-uri și, ca urmare, se pot simți copleșiți, un rezumat al CV-ului ajută la clarificarea haosului. Un rezumat care să vă rezume experiența profesională îi poate ajuta pe recrutori să-și recapete atenția și să înțeleagă rapid cine sunteți și ce tip de loc de muncă căutați.

De asemenea, un rezumat adaugă o notă personală unui CV. Este locul în care puteți scrie despre realizările dvs. deosebite sau despre orice statistică la care doriți ca recrutorul să fie atent. De exemplu: „asistent administrativ competent cu peste 9 ani de experiență în birou, specializat în Muncă administrativă, rezolvare de probleme, planificare și asistență optimă. Eficiență dovedită cu capacitatea de a învăța și naviga rapid orice program software de calculator sau sistem de arhivare de birou”.

Ar trebui să includeți poziția în introducere (de exemplu - „Manager de vânzări” sau „Manager carismatic”), realizări semnificative („absolvent remarcabil”, „doctorat în fizică”), cele mai importante abilități („Specialist în relații umane”, „specializat în dezvoltare Web”) și un accent pe căutarea dvs. („Normă întreagă”, „Manhattan, NY”).

Este recomandat să adăugați o linie pentru a vă transmite motivația, energia și dorința de a fi acceptat pentru funcție. Nu scrieți o introducere lungă, deoarece poate face mai mult rău decât bine. Fiți scurt, clar și la obiect și amintiți-vă că introducerea ar trebui să ofere recrutorului o idee despre cine sunteți ca și candidat.

Dacă nu sunteți sigur că trebuie să includeți o introducere, nu o adăugați deloc. O introducere irelevantă poate oferi recrutorilor o impresie greșită.

Experiență profesională

Experiența dvs. profesională le spune recrutorilor dacă sunteți potrivit pentru acest loc de muncă. Fiți meticulos în scrierea acestei părți.

Nu este necesar să includeți întregul dvs. trecut profesional, ci doar ultimii 10 ani și doar pozițiile relevante, de exemplu, dacă ați lucrat o vreme în timpul liceului ca și chelner, apoi ați studiat contabilitatea și acum căutați un loc de muncă ca și contabil, nu menționați acest lucru. Nu este vorba de a scrie o autobiografie, ci de a oferi recrutorului informațiile relevante pentru a decide dacă sunteți potrivit pentru postul respectiv. Mențineți CV-ul scurt, clar și concis.

După cum am mai spus, ar trebui să scrieți în ordine cronologică inversă, ultima sau actuala poziție apărând prima pe listă, deoarece cel mai probabil aceasta va fi cea pe care o veți detalia mai târziu în cadrul unui interviu.

Trebuie să țineți cont de faptul că recrutorii preferă stilul de redactare tip bullet point și nu un paragraf descriptiv. Fiecare punct ar trebui să fie diferit și să ofere detalii despre diferitele aspecte ale rolului dvs.

Exemple:

 • Conducerea unei echipe globale de vânzări de 10 angajați în New York și în străinătate.
 • Dezvoltarea de sisteme web complexe cu ajutorul tehnologiilor Python, Java și Node.JS.
 • Supervizor de tură în magazin, responsabil de turele angajaților și de activitatea de inventariere.
 • Responsabil de proiecte inter-organizaționale, îndeplinirea obiectivelor și gestionarea unui buget anual de 25 de milioane de dolari.

Este important să includeți toate aspectele principale ale locului de muncă; nu vă subestimați, dar nu exagerați zonele în care nu aveți experiență. Este posibil să fiți întrebat despre detalii în timpul unui interviu și ar trebui să vă simțiți confortabil să detaliați ceea ce ați scris.

Aici ar trebui să vă declarați expertiza, proiectele la care ați lucrat, realizările speciale, productivitatea, economisirea de timp și bani pentru o companie, conducerea profesională, îmbunătățirea unui anumit proces și toate celelalte puncte care vă îmbogățesc experiența.

 

Cum se scrie un CV

Abilități

Expertiza este setul dvs. de instrumente pentru job. Este vorba, în esență, de competențele profesionale pe care le-ați dobândit de-a lungul anilor. În zilele noastre, companiile folosesc sisteme de recrutare, care scanează și recuperează informații din CV-ul dvs., inclusiv expertiza dvs. Este recomandat să vă concentrați și să indicați doar expertiza relevantă pentru poziția pentru care candidați și să vă asigurați că ordinea lor este corectă, adică să începeți de la cea mai relevantă abilitate pentru o anumită poziție.

Mai mult, abilitățile pot fi împărțite în două tipuri – abilități soft ("managementul timpului", "gândire critică") și abilități dure ("capacitate de codificare", "cunoștințe de limbi străine"). Este important să potriviți abilitatea cu poziția, pornind de la cea mai relevantă la cea mai puțin relevantă. De exemplu, pentru postul de reprezentant de vânzări, ar trebui să precizați că sunteți orientat către servicii și că aveți relații umane excelente, dar pentru un alt post, cum ar fi cel de programator, acest lucru este mai puțin relevant și sunt necesare alte competențe.

Educație

Puteți modifica secțiunea privind educația în funcție de poziția și profesia dumneavoastră. De exemplu, pentru un programator talentat, o diplomă este mai puțin importantă decât experiența practică și, prin urmare, astfel de candidați pot găsi multe poziții fără o diplomă.

În schimb, anumite poziții în domeniile dreptului, contabilității, medicinei și științelor umaniste necesită o diplomă de la anumite instituții academice. Pentru astfel de posturi, poate doriți să adăugați publicații științifice dacă aveți vreuna sau o teză sau o disertație de doctorat.

După cum s-a menționat anterior, educația ar trebui, de asemenea, să fie scrisă în ordine cronologică inversă și poate include, de asemenea, cursuri, seminarii și certificate online. Dacă aveți o diplomă de colegiu sau de universitate, atunci nu are rost să menționați liceul, deoarece nu este relevant pentru recrutori.

Referințe

Majoritatea recrutorilor vă pot cere să le furnizați referințe; foști șefi sau colegi cu care pot vorbi despre dvs. Acesta este un pas foarte important și ar trebui să le furnizați doar datele de contact ale persoanelor care v-ar recomanda. Recrutorii acordă o mare importanță acestei etape, deci nu ar trebui să includeți un fost șef sau un coleg care nu ar susține candidatura dvs. În schimb, încercați să găsiți o sursă alternativă de referință sau să vă informați recrutorul cu privire la complexitatea relației dvs.

Datele de contact ale referințelor pot fi menționate în CV ca ultima categorie, cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, nu este obișnuit să specificați nume sau detalii de contact. În schimb, puteți spune "referințele vor fi furnizate la cerere".

 

Sisteme de recrutare - ATS

Tehnologia actuală utilizată în prezent pentru scanarea și filtrarea CV-urilor este un sistem de urmărire a solicitanților (ATS). Acest sistem este conceput pentru a ajuta recrutorii în procesul complex de revizuire și sortare a CV-urilor și, în cele din urmă, îi ajută să gestioneze procesul eficient.

Atunci când trimiteți un CV la adresa de e-mail "Locuri de muncă" a companiei sau îl trimiteți prin intermediul site-ului web al companiei, CV-ul ajunge la un sistem de recrutare care îl analizează, filtrează și procesează în mod automat, precum și extrage informații din el pentru a decide dacă ar trebui să fie transmis managerului care face angajările - totul fără contact uman.

Acesta este motivul pentru care ar trebui să lucrați numai cu producătorii oficiali de CV-uri, cum ar fi platforma noastră, care are capacitatea de a trece prin etapa inițială de screening a unor astfel de sisteme. De asemenea, puteți "bate algoritmul" prin includerea cuvintelor cheie în CV-ul dvs. (dacă aveți experiența relevantă). Nu includeți cuvinte cheie dacă nu aveți experiența potrivită doar pentru a "bate sistemul".

 

C.V. pentru poziții de relocare

Există practici specifice de căutare a unui loc de muncă în fiecare țară, inclusiv modul de scriere a unui CV. Pot exista cerințe diferite în diferite domenii de ocupație. Ar trebui să efectuați cercetări preliminare și să înțelegeți cum se desfășoară procesul într-o anumită țară înainte de a vă trimite CV-ul la o companie situată în țara respectivă, să vă uitați la exemple de CV-uri, să vorbiți cu persoane care locuiesc în țara respectivă și să aflați practicile.

SUA și Europa au cerințe diferite, uneori chiar și în cadrul țărilor respective. De exemplu, unii văd o fotografie a unui candidat ca fiind obligatorie, iar alții nu. Unii cer o scrisoare de intenție și chiar o indicație a stării dvs. civile de care au nevoie pentru a estima costul mutării dvs.

 

Concluzie: v-am furnizat informații importante necesare pentru a construi un CV profesional care să atragă atenția oricărui angajator în câteva secunde. Consultați exemplele noastre de CV-uri de top și încercați constructorul uimitor de CV-uri resumaker.ai care vă va economisi timp și vă va aduce un interviu pentru locul de muncă de vis!